Плевнелиев разговаря с кмета на Община Банско Георги Икономов

Още по темата

„Развитието на туризма трябва да бъде съобразено с изискванията за устойчиво съхранение на природните ресурси”, заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря на „Дондуков“ 2 с кмета на Община Банско Георги Икономов.

 

В срещата участваха и представители на град Добринище, както и представители на бизнеса от региона. Кметът на курортния град запозна държавния глава с плановете за разширяване на ски зоната край Банско и за изграждането на втори кабинков лифт, съобщиха от пресслужбата на президента.

 

Според държавния глава страната ни трябва да използва своя туристически потенциал и в тази посока е необходимо да се търсят екологични и икономически изгодни решения за българските региони. Плевнелиев подчерта, че на жителите на общини с потенциал за зимен туризъм трябва да бъде дадена възможност за икономическа перспектива, а на страната ни - шанс да се утвърди като сериозна международна дестинация за качествен и многообразен планински туризъм.

 

В Град Банско и региона е един от най-известните ски курорти не само в България, но и в Европа, и страната ни има интерес да се утвърждава като водеща туристическа дестинация за зимни спортове. Предстои България да бъде домакин и на кръг от Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени, което е повод за гордост и е възможност за България да се докаже като отлична дестинация за ски спорт, стана ясно от срещата.

 

Масовият зимен туризъм е стратегически важен за развитието на регионите, е позицията на представителите на местните власти и на бизнеса. Според тях възможностите за достъпен спорт винаги заслужават да бъдат подкрепени.