В края на септември Емил Скорчев пробол с нож 12 пъти 28-годишната Керанка

На 25 години затвор при първоначално строг режим беше осъден Емил Скорчев, който в края на септември миналата година уби съпругата си Керанка, предаде БГНЕС.

 

Първоначално Варненският окръжен съд произнесе доживотна присъда, но тя беше редуцирана с 1/3 след съкратено съдебно следствие, признание на вината и отказ от събиране на доказателства.

 

150 000 лева е обезщетението за причинените неимуществени вреди и страдания, които осъденият трябва да заплати на майката на Керанка. Близо 12 000 лева общо са дължимите държавна такси върху обезщетението, разноските по делото и за хонорар на адвоката на майката.

 

По време на съдебното заседание днес стана ясно, че преди убийството, животът на Емил и Керанка протичал в пълна изолация, особено след смъртта на бащата на Емил. Двамата живеели в с. Поручик Гешаново, Добричка област при бабата на Емил, която починала в началото на 2014 г.

 

За да продължат да получават пенсията ѝ, която била единственият им източник на доходи, двамата заровили тялото ѝ в мазето и изтеглили 42 413 лв. от сметката на починалата. Тази ситуация и тоталната изолация от всички и от всичко създавала сериозно напрежение между съпрузите. 

 

На 21 септември двамата събрали багажа, натоварили го в микробус и заминали за Варна. На път за гробищния парк "Тополи", където трябвало да посетят гроба на бащата на Емил, напрежението между тях ескалирало. Керанка заявила, че желае да прекрати този начин на живот и да напусне съпруга си. Скорчев реагирал със самонараняване по ръцете. Жената избягала от автомобила, но Емил я догонил и започнал да я удря. Побоят продължил, но вече ударите били с нож. Съдебно-медицинската експертиза установила по-късно, че по тялото на Керанка имало 12 прободно-прорезни рани по шията, гърдите, корема и ръцете. Една от тях - в сънната артерия се оказала смъртоносена за 28-годишната жена. Хората, които се опитвали да се притекат на помощ, били отблъсквани от озверелите кучета на Скорчев. Той направил опит да се самоубие, но животът му е спасен.

 

По-късно съдебно-психиатрична и психологична експертиза установи, че Емил страда от шизоидно личностово заболяване, следствие от редовния прием на анаболи, стероиди и ефедрин. Той е агресивен и предпочита да разрешава възникнали конфликти с насилие. 

 

В съдебната зала днес подсъдимият плака през цялото време. Разказа, че в мига, в който разбрал, че Керанка иска да го напусне, животът му свършил. Тогава решил да убие нея и себе си след това, за да бъдат заедно в смъртта си на по-добро място.

 

"Не искам да живея без нея. Искам най-тежкото, смъртно наказание. Съжалявам. Виновен съм пред Господ и пред нея. Няма живот за мен", каза в последната си дума Емил и поиска от съда смъртна присъда.

 

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок.