Гърция ограничава плащанията в брой

 

Хиляди потеглиха на път в празничната сряда. Най-натоварено е на пътя от Гърция. Екип на Новините на Нова отиде на един от проблемните участъци малко след Благоевград в посока София. Там тапите почти винаги са неизбежни заради строителството на магистрала „Струма”. 

 

Засега обстановката е спокойна, движението е интензивно, но няма задръствания. Около половин милион българи са пътували през майските празници. По-голямата част от тях - над 340 000, в рамките на страната, а останалите - в чужбина. 

 

И тази година най-много българи - около 90 000, са избрали Гърция за празничните дни. Някой от тях обаче останаха неприятно изненадани от намерението на гръцките власти да ограничи плащанията в кеш.

 

Радикалната промяна в Гърция - всяка покупка над 300 евро да се извършва с карта или банков превод, дойде в навечерието на майските празници в България. Намерението на гръцкото правителство всъщност не е съвсем ново. Досега плащанията в брой бяха възможни до 500 евро. 

 

Хотелиерът ще трябва да преизчисли пакетите си, така че отново да заобиколи закона. В момента 7 нощувки със закуска в Гърция струват 420 евро, което е с 80 евро под сега действащия таван.

 

Ако кеш-таванът стане 300 евро, се предвижда дори използване на малки касови апарати на батерии с размер на кутия от цигари. 

 

Репортер: Екатерина Николова