Нито един лекар няма да бъде пипнат, заяви Москов

 

Отново скандали и напрежение между лекари и здравния министър. Петър Москов се изправи очи в очи с недоволните медици в Русе, за да ги убеди, че сливането на болници ще е от полза на пациентите. До съгласие, обаче така и не се стигна, а лекарите от местния онкодиспансер ще продължат с протестите. 

 

Журналистът Диана Найденова заведе министъра при протестиращите. Москов пое ангажимент да не внася законови промени за сливане на болници, преди да постигне съгласие с онкодиспансерите в страната.

 

"Нито един лекар няма да бъде пипнат", изтъкна министърът, като добави: "Това, от което няма да отстъпя е, че пациентът ще получи комплексно решение на базата на максимално широка експертиза. И ако спорите с мен, значи говорим за нещо друго". 

 

Той пое ангажимент да не внася законови промени за сливане на болници, преди да постигне съгласие с онкодиспансерите в страната. 

 

"Разбрахме се с колегите от Онкодиспансера и многопрофилната болница в Русе, че ще пишем заедно, по конкретен начин, текстовете в проектозакона, свързани с начина, по който ще се осъществява комплексното лечение на пациентите", заяви Москов. След като се срещна и разговаря с лекарите и ръководствата на двете лечебни заведения, онколозите решиха да отменят протеста и шествието си, предвидени за днес.

 

Здравният министър подчерта, че целта на промените не е съкращение или пестене на пари, а гарантиране на комплексното лечение. "Аз търся и продължавам да търся точно такъв остър диалог, публичен, на повърхността, защото говорим за смислова трансформация, не трансформация и обединение на структури, говорим за промяна на смисъла за какво отиват публичните пари – дали за структурата, или за финансиране на лечението и на резултата", заяви Москов.

 

Още отговори на горещи въпроси пред Диана Найденова - в събота и неделя в предаването "Събуди се"!

 

Снимка/Видео: БГНЕС