Страната ни ще подкрепи учение "Бърз отговор"

 

"Бих искал да благодаря на вицеадмирал Николов и министерството на отбраната за това, че ще ни подкрепят за провеждането на едно учение в края на август, наречено "Бърз отговор". Това каза командващият Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Фредерик "Бен" Ходжис след среща с началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов, предаде БГНЕС.

 

"Това е учение, което ще проведат заедно с въздушнодесантно подразделение от САЩ и ще използваме и военните летища в Балчик и в Тенево", обясни генерал Ходжис. Той каза, че се гордее и от факта, че в България се намират и инженери от щата Тенеси, които извършват строителни работи

 

В изявление след срещата генерал Ходжис започна с това, че България е много ценен съюзник в НАТО от много години вече. Той припомни, че американски и български военнослужещи са се били рамо до рамо в Ирак и Афганистан.

 

"Мисля, че географското положение на България, история и връзките, които има със своите съседи, я правят изключително важна част от стабилността на този регион", каза генералът и посочи ползите и за региона, и за България от членството на страната ни в НАТО.

 

Целта на посещението му е да се срещне с американски военнослужещи, които тренират в България като част от операция "Атлантическа решимост".

 

"Другата причина е тази, че искам да подсилим вече съществуващото силно трансатлантическото взаимодействие между България и САЩ. Българските въоръжени сили са активен участник в регионални учения както в България, така и в Германия", заяви Ходжис и посочи, че е силно впечатлен от професионализма, уменията и способността на българските въоръжени сили да се обучават и да се подготвят заедно със съюзниците. "Вчера в Германия посетих едно българско подразделение, което тренираше медицинска евакуация – имаше хеликоптери и бях много впечатлен", каза той.

 

Снимка/Видео: БГНЕС