В болницата в този момент не е имало анестезиолог, заяви д-р Дачева

 

"Ако в този момент в болницата в Тетевен имаше анестезиолог, бебето щеше да бъде спасено". Това заяви за "Здравей, България" д-р Елка Дачева, акушер-гинеколог в болница „Св. Анна” в София по повод случая с починало новородено в районната болница в Тетевен.

 

"Ако това беше в една голяма болница, след неуспешния форцепс на третата и четвъртата минута бебето може да бъде извадено. Но това е една малка районна болница, в която няма анестезиолог и не може да бъде направено моментално Цезарово сечение. За да се използва форцепс, жената трябва да е под наркозаТе викат анестезиолога от дома му. Минават 35 минути преди той да дойде", поясни д-р Дачева, като допълни, че всички районни болници са в това положение. По думите ѝ в здравното заведение няма дори и кръв за преливане, а след раждането се налага да се чака по 2 часа, докато дойде неонатолог, който да се погрижи за бебето. 

 

"Никой не знае как ще завърши едно раждане. Анестезиологът е длъжен да стои там. Ние не сме в 17 век", изтъкна д-р Валентина Григорова, заместник-директор по медицинските дейности към Първа АГ болница „Св. София". 

 

Григорова посочи като принципен проблем липсата на адекватно наблюдаване на пациентката преди раждането, за да може да се реши по какъв начин да протече то. 

 

Във връзка с твърденията на родилката Наташа Габровска, че върху корема ѝ е било сядано, Григорова беше категорична, че в съвременното акушерство тази практика не се прилага по никакъв начин. 

 

"Младите майки не искат да разберат, че няма кой да роди бебето, ако не напъват. Вие сигурни ли сте, че д-р Байчева наистина е казала „не се научихте да раждате?”, попита д-р Дачева, която е близка приятелка с лекарката, ръководила фаталното раждане.  

 

Снимка: Shutterstock