Извършена е проверка по случая

 

Окръжната прокуратура в Ловеч се самосезира и извърши проверка по случая с починалото новородено от град Тетевен. 

 

От държавното обвинение съобщиха, че е образувано досъдебно производство за причиняване на смърт на новородено дете поради незнание и немарливост. Разследването се провежда от следовател от Окръжната прокуратура в Ловеч.

 

В хода на разследването се разпитват свидетели, изискана е цялата медицинска документация по случая от болниците в Тетевен и Плевен, както и от Регионалната инспекция по здравеопазване - Ловеч. Ще бъдат изискани информация и документи от Изпълнителна агенция “Медицински одит“. Назначена е съдебно-медицинска експертиза.

 

Здравният министър Петър Москов командирова екип на ЦСМП-Ловеч във филиала на Спешна помощ – Тетевен за оказване на медицинска помощ и при необходимост за транспортиране на бременни, родилки и гинекологично болни.

 

На директорите на лечебните заведения в Ловеч, Троян и Луковит е разпоредено да осигурят  безотказен прием и своевременно лечение на пациентките от Тетевен, при спазване на медицинските стандарти и утвърдените протоколи за терапевтично поведение. Директорът на РЗИ - Ловеч е задължен да контролира и координира описаната дейност, съобщиха от Здравното министерство.

 

Мярката е временна и във връзка с оставките на акушер-гинеколозите на МБАЛ в Тетевен.

 

След като родилката Наташа Габровска разказа пред „Господари на ефира“ как е загубила бебето си, първоначалната проверка показа, че д-р Байчева е използвала методи, забранени в Европейския съюз. Лекарката подаде оставка, но заедно с нея и сигнал в прокуратурата, че е жертва на телефонен тормоз. 

 

А днес пред болницата десетки майки поискаха доктор Байчева да отиде на съд. Твърдят, че също са пострадали от професионалните й похвати. 

 

 

"Аз не чувствам вина”, каза д-р Нина Байчева от тетевенската болница, след като „Господари на ефира” разкриха ужасяващи подробности за раждането на младата Наташа Габровска в лечебното заведение.

 

Не съм убийца, направила съм всичко възможно, за да спася бебето на Наташа Габровска. В крайна сметка ние лекарите не сме богове. Такива неща се случват въпреки всички наши умения”, коментира д-р Байчева. 

 

Бебето на Наташа Габровска почина при раждането. Пред "Господари на ефира" младата жена разказа за скандално отношение към нея от страна на шефа на отделението д-р Нина Байчева.

 

Първите данни от проверката на "Медицински одит" по случая показаха, че при раждането са използвани неправилни и отречени от ЕС техники. 

 

Репортер: Димитър Върбанов

Снимка: Shutterstock