Бившият вицепрезидент на ФИФА предложил да подкрепи Египет за Мондиал 2010

Бившият вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър е поискал подкуп от седем милиона евро в замяна на седем гласа в подкрепа на домакинството на страната за Мондиал 2010, разкри бивш министър на Египет.

 

Бившият министър на младежта и спорта Али Един Хелал призна пред АФП, че Уорнър, който в момента е в ядрото на скандала за корупция е поискал пари от тях през 2004 година: "Уорнър беше този, който се свърза с нас от името на ФИФА. Той каза, че може да ни уреди седем гласа... поиска по милион долара за всеки глас", разказа Хелал.

 

Египет, една от страните, които доминира в африканския футбол, беше кандидат за домакин на Мондиал 2010, но не получи никакви гласове на вота през 2004 година. Тогава ЮАР беше избран  за домакин на турнира. "Ние решихме да не подкрепяме подобна практика", допълни бившият министър, цитиран от БГНЕС.

 

Агенцията цитира информация от Би Би Си, според която е Уорнър е похарчил 10-те милиона долара, прехвърлени му от Световната футболна централа, за лични цели, съобщи BBC.

 

Миналата седмица бяха арестувани високопоставени членове на ФИФА по подозрение за корупция. По-късно стана ясно, че генералният секретар на ФИФА Жером Валке е превел 10 милиона долара от сметката на ФИФА по сметката на Уорнър през 2008 година. Уорнър е трябвало да помогне на ЮАР за домакинство на Мондиал 2010. Според футболната централа всички плащания са били съгласувани и са направени по законен път, като сумата е била преведа за поддръжка на футбола в Карибския басейн.