Това се казва в доклад на Комисията за икономическо развитие на страната

Компютри може да заместят пет милиона служители и работници в Австралия в следващите две десетилетия - от счетоводители до агенти по недвижимите имоти и дори лекари, пише The Guardian, цитиран от агенция "Фокус".

 

Доклад на Комисията за икономическо развитие на Австралия (Ceda) предвижда, че приблизително 40 процента от съществуващите работни места ще изчезнат вследствие на технологичния напредък.

 

Директорът на Комисията Стивън Мартин казва, че по-голямата част от австралийците ще трябва да придобият по-висока степен на квалификация.

 

“Изкушаващо е да мислим, че голяма част от този доклад е научна фантастика, че е нещо, взето от “Флаш Гордън”. (“Флаш Гордън” е британски научно-фантастичен филм от 1980 г., б.ред.) Трябва да си припомним обаче, че разполагаме с глобалната мрежа сравнително отскоро, а ето колко е променен света, който познаваме”, казва той.

 

Мартин посочва, че автоматизацията е заместила част от работните места в селското стопанство, рудодобива, производството и ще повлияе на области като здравеопазването, което до момента е останало незасегнато от технологичните промени.


Докладът посочва, че съществува голяма вероятност професии като счетоводител, агент по недвижимите имоти и икономист да спрат да съществуват или търсенето на такива специалисти чувствително да намалее през 30-те години на настоящия век.

 

Според документа развитието на информатиката и телекомуникациите вероятно ще засегне множество хора - от извършващите продажби по телефона до застрахователните агенти и рентгенолозите. В други сфери компютрите ще допринесат за постигане на значително по-висока продуктивност и намаляване броя на необходимите за изпълнението на дейността хора.

 

Мартин изтъква, че ще се появят нови професии и индустрии, но Австралия ще изостане, ако не планира и инвестира и не обмисли преквалификацията на заетите в сферите, където се очаква навлизане на автоматизацията.