Това лято в градината пред Народния театър очаквайте откриването на новата инфо точка на София

Ако приемем, че човек е това, което обича да чете, то съвсем скоро в София ще отвори врати място, събиращо разнородни характери от съвременната литература. ЧитАлнЯта е онзи стъклен павилион в градинката пред Народния театър, който от години тъне в самотна безстопанственост, а в същото време излъчва чара на неопитомено арт пространство. От Сдружението за градски читални решават да култивират мястото и от няколко месеца упорито разлистват първите страници на неговата история. Какъв жанр ще бъде тя и накъде ще ни отведе сюжетът зависи и от нас – читателите на читАлнЯта. Как да станем част от „написването” на фабулата – за NovaNews.bg разкрива Александър Шпатов - писател и председател на Сдружението за градски читални.

 

Какво провокира идеята за читАлнЯта?
Липсата на лесен достъп до качествените нови книги. А и самият павилион, в който ще се помещава читАлнЯта, стоеше запуснат от години. И то на толкова централно място – в сърцето на Градската градина.

 

Кога отваряте врати?
По договор с изпълнителя на ремонта трябва да сме готови до средата на юли.  Надявам се да успеем. Като датата наближи, ще се разбере със сигурност.

 

Как и къде може човек да дари книга и как да се сдобие с читателска карта?
Както можете да си представите, нямаме как сами да съберем книжния фонд за читАлнЯта и затова разчитаме, че всеки от бъдещите ни читатели ще ни подкрепи, като ни дари любимата си нова книга. Използвахме 24 май като възможно най-подходящата дата за започване на кампанията и само за един ден събрахме над 700 книги (както и почти цялата колекция на National Geographic. На следващия ден с нас се свързаха собствениците на един бар за фрешове точно срещу павилиона и ни предложиха да събират книги при тях. Така че всеки може да мине оттам и да сподели любимата си книга за фонда на читАлнЯта. Срещу това ще му дадем сертификат за дарение, с който да получи картата си, когато отворим.

 

Колко и какви книги сте събрали досега?
Над 1300 заглавия и най-хубавото е, че почти никой от дарителите ни не си е чистил просто библиотеката. Напротив, получихме страхотни книги! Почти всички важни нови заглавия на български автори, както и страшно много качествена световна литература. 

 

Highslide JS
 

В градинката около Народния театър се събират много млади хора. Как ще ги привлечете по пътя към читАлнЯта?
Положихме много усилия читАлнЯта да изглежда достатъчно добре, за да буди любопитство у всеки, който мине покрай нея. А средата за четене е важна – казваме, че книгата е прозорец към света, но ако прозорецът не е мит от години и все още си стои с прокъсана дантелена драперийка, няма как да привлича нови читатели.

 

Ще следите ли в какъв вид се връща взета книга и ще има ли санкции за онези, които не я поддържат добре?
Разчитаме, че хората ще са добронамерени. Иска ми се да вярвам, че наистина ще бъде така.

 

А ще има ли награди за редовните читатели?
Добра идея! Нека да отворим и ще я дообмислим.

 

Защо е по-добре човек да си вземе книга в хартиен вариант, вместо да я чете от киндъл?
Всъщност и с четец може да се чете увлекателно. В крайна сметка, важен е текстът. Надявам се да можем да предложим възможност и за такъв вид четене в читАлнЯта.

 

Какво има между „А” и „Я”?
Всичко останало. Така или иначе, както се казва -  всички книги са само ремикс на речника.

 

Автор: Галя Станева