Системата използва евтино устройство, което разчита мозъчни вълни

ВВС тества нова технология, която ни дава възможност да контролираме телевизора с мозъка си, пише TheNextWeb, цитирана от агенция "Фокус".

 

Системата за мисловно управление използва евтино устройство, което разчита мозъчни вълни и позволява на зрителите да изберат програма, като фокусират мислите си върху нея. Електроенцефалографският шлем за глава има два сензора за измерване на електрическите сигнали от мозъка, а интерфейсът на експерименталната версия на софтуера iPlayer дава възможност за избор между концентрация или медитация като механизъм за контрол.

 

За да избере функция от екрана, потребителят трябва да се “концентрира” върху нея. При избор на BBC iPlayer се появяват пет от най-популярните програми на медията, като всяка една от тях се задържа на екрана няколко секунди. Зрителят трябва да насочи мислите си към тази, която иска да гледа. Измервателен уред показва генерираната мозъчна активност. При избор на определено ниво на активност, програмата извършва необходимото действие.

 

ВВС отбелязва, че това са само първоначални тестове, които проучват възможностите на технологията. В бъдеще системата би могла да помогне на хора с физически увреждания да управляват по-лесно достъпа до онлайн съдържание.