Торнинг-Шмит ще остане временно премиер до съставянето на новото правитество

Премиерът на Дания ХелеТорнинг-Шмит подаде оставка и информира кралица Маргрете Втора за резултатите от вчерашните парламентарни избори, на които оглавяваният от нея ляв блок загуби от десноцентристката опозиция, предаде ДПА, цитирана от БТА.

 

Торнинг-Шмит ще остане временно министър-председател до съставянето на новото правитество от десния блок според съобщение на двореца.

 

Тя се оттегля и от лидерството на Датската социалдемократическа партия, предаде Асошиейтед прес. Десният блок начело с Ларс Льоке Расмусен, бивш премиер, получи в четвъртък 90 депутатски места, достатъчни за мнозинство в парламента. Неговата либералната партия "Венстре" обаче беше изпреварена от популистката антиимигрантска Датска народна партия, която по броя на гласовете стана втора в национален мащаб - най-добрият й резултат досега.

 

За да може Льоке Расмусен да състави правителство, в него трябва да се включи и Датската народна партия (ДНП), чийто председател Кристиан Тулесен Дал заяви, че още не е взето окончателно решение по въпроса. По-късно днес се очаква да започнат преговори за нейно участие в управлението.

 

Освен с непримиримите си позиции срещу имигрантите, ДНП има разногласия с останалите партии от десницата по въпроси, свързани с ЕС, и социалните разходи. В миналото тя е подкрепяла десни кабинети срещу обещания за радикални мерки по въпроса за
имиграцията.