За това са категорични германският канцлер и френският президент

 

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд са категорични за кризата в Гърция - сделката за дълга трябва да стане факт през уикенда. Според двамата лидери финансовите институции трябва да се договорят с Атина преди срещата на върха в понеделник. В противен случай извънредните заседания за гръцкия дълг ще бъдат безмислени.

 

Опитите да бъде избегнат фалитът на Гърция продължават с пълна сила. Лидерите на страните от Еврозоната се разбраха за спешна среща, но тя може да се окаже само формалност. 

 

Докато европейските лидери търсят варианти да избегнат фалита на Гърция, премиерът Алексис Ципрас беше в Русия. Преди срещата му с Путин, руснаците казаха, че са готови да дадат финансова помощ на южната ни съседка, ако им бъде поискана. След разговорите обаче стана ясно, че гърците не са искали пари. 

 

Много хора се чудят защо не съм в Брюксел да преговарям. Тук съм, защото вярвам, че една страна, която иска да реализира пълния си потенциал, за да успее, трябва да поддържа добри отношения с всички страни, които имат важна роля в глобалните финансови процеси”, заяви Ципрас.

 

Гърция има срок до края на месеца да върне 1,6 млрд. евро на Международния валутен фонд, но се смята, че страната не разполага с тези пари.