Хиляди се опитват да преминат във Великобритания, скрити в камиони

Лондон съобщи, че засилва контрола върху незаконната имиграция на пристанището в Дувър, след като мигранти използваха вчера стачката на компания „МайФериЛинк" в Кале, Северна Франция, за да се качат на камиони и да стигнат до Великобритания, предаде БТА.

 

Около 200 стачкуващи моряци от френската фирма парализираха вчера движението на пристанище Кале и тунела под Ламанша, за да протестират срещу плановете на компания „Евротунел" да продаде два от общо трите кораба, експлоатирани от „МайФериЛинк”, на датската конкурентна група ДФДС. Много мигранти се опитаха да се възползват от ситуацията, за да се качат на чакащите на опашка камиони.

 

„Много жалко е да ставаме свидетели на инциденти, които са резултат на социално движение във Франция", каза пред Би Би Си Джеймс Броукъншър, държавен министър по имиграцията и сигурността.

 

„В момента разполагаме допълнителни ресурси на пристанище Дувър, за да подобрим проверките и засичането на незаконни имигранти", добави той, уточнявайки, че поддържа тесни контакти с френските власти по въпроса.

 

Британският премиер Дейвид Камерън обяви днес, че правителството му обмисля да подсили границата с Франция край пристанище Кале след недопустимите, както той каза, сцени на хаос с участието на мигрантите, опитващи се да стигнат до страната му.

 

„Проучваме дали можем да увеличим броя на служителите и екипите с обучени полицейски кучета от тази страна на Ламанша, за да променим нещата", каза пред парламента Камерън, цитиран от „Ройтерс”. 

 

„Беше извършена допълнителна работа по издигането на огради не само около пристанището в Кале, но и около входовете на „Евростар" и „Евротунел", добави премиерът.

 

По най-нови данни на префектурата в Па дьо Кале около 3000 мигранти се намират понастоящем в Кале с намерение да стигнат до Великобритания.

 

Броукъншър съобщи също, че британското правителство създава работна група от около 90 служители от граничната полиция или магистратурата, която ще участва в борбата с престъпните мрежи, които прекарват мигранти през Средиземно море. Част от групата ще бъде базирана в Сицилия и в Хага при Европол, а останалите във Великобритания служители ще бъдат разполагани според нуждите. 

 

Задачата на групата ще е да събира разузнавателна информация, за да се справя с трафикантите и да открива и проследява финансовите потоци, които подхранват трафика”, уточни той.