Често снимките от камерите не доказват нарушение в съда

 

Битката с "джигитите" даде на късо. Над една трета от снимките от стационарните камери на КАТ на практика не могат да служат като доказателство за превишаването на скоростта.


Ако на снимката има заснет само един автомобил - картината е ясна, този автомобил е извършил нарушението. Ако обаче камерата запечата две коли - не може да се докаже еднозначно кой от тях е превишил скоростта. И така в съда голяма част от нарушенията не могат да бъдат наказани.


Лозан е един от хилядите шофьори, уловени от камерите на "Пътна полиция". Дошъл е да плати своята глоба. Но и да погледне снимката на своето нарушение.


„Може да има хипотетична вероятност да са снимани две коли в момента на преминаването и не точно моята кола да е с превишена скорост”, обяснява Лозан.


Да, ама не. Колата на Лозан е сама на снимката и той ще трябва да плати своята санкция. По данни на КАТ София в над 30% от снимките обаче колите са повече от една.


„Два или повече автомобила ако има на снимката, това означава, че не може по безспорен начин да се докаже вината на шофьора. Затова този клип се класифицира и определя като брак. И за него не се издава електронен фиш”, обяснява инспектор Николай Крушарски от „Пътна полиция” – София.


И все пак само за месец на територията на София мобилните и стационарните камери са заснели над 4000 нарушители. На 3000 от тях са издадени електронни фишове. Според данните на "Пътна полиция" голяма част от издадените през последния месец фишове за нарушения вече са получени и платени. Това направи и Лозан, който си обещава да внимава повече с колата на пътя.


Но дори и най-незначителният риск понякога може да застраши или отнеме човешки живот.


Повече по темата гледайте във видеото.