Той продължава да е управител и съдружник в търговско дружество

 

Прокуратурата иска отстраняването на кмета на Ботевград Георги Георгиев. Той беше извикан на принудителен разпит в края на миналия месец заради съмнения, че е нарушил закона. 

 

Обвинението иска правомощията на кмета да бъдат прекратени, защото проверка е установила, че докато е бил градоначалник, Георги Георгиев е бил и шеф на дружество. Той обясни, че още преди да стане кмет се е оттеглил от фирмата. Георгиев подозира, че зад шума около него стоят група общински съветници, а те държат на своята гледна точка – че заради него общината търпи финансови санкции.

 

Шумът около общината в Ботевград е не само заради фонтаните. За кмета Георги Георгиев се разчу покрай привикването му за разпит от прокуратурата, която сега иска оттеглянето му, защото според нейните проверки е управител на търговско дружество, а като градоначалник няма право на това. 

 

Че законът е спазен е установила и общинската избирателна комисия, която отказа да освободи кмета, въпреки искането на прокуратурата. Дружеството не работело от 2003 г.

 

Според Георгиев писмата на общински съветници срещу него са заради предстоящия вот на есен. По думите му няма никакви нарушения на закона нито с отдаване на имоти под наем, нито са свързани с обществени поръчки.

 

Според общинските светници обаче кметът управлява Ботевград недемократично и корупционно, но отричат зад недоволството им да има политически амбиции.

 

Георги Георгиев обаче не се е отказал да стане кмет и четвърти път. Вече имал няколко партии зад гърба си, след като ГЕРБ си оттегли подкрепата за него. Сега думата има съдът. Ако той реши, че кметът Георги Георгиев трябва да бъде отстранен от поста си няколко месеца преди вота, до изборите може да бъде назначен един от сегашните заместник-кметове.