Конституцията ще бъде променена

 

Конституцията ще бъде променена. Реформаторите и ДПС се разбраха и нарекоха договорката "исторически компромис". 

Още по темата

 

Реформаторите отстъпиха пред ГЕРБ и ДПС за нов законопроект, а ДПС отстъпиха за разпределението на квотите в двете бъдещи колегии на Висшия съдебен съвет.  Новият законопроект, поне до следобед, вече имаше 160 подписа подкрепа, а амбицията е до утре да станат 180 и така да бъде финализиран още преди изборите.

 

Това е огромен знак към Европа, че има лидери, които могат да надскочат егото си”, подчерта премиерът Бойко Борисов.  Лютви Местан беше нетипично кратък: „Партиите в 43-тото Народно събрание показаха, че имат воля да поставят националния интерес над партийното его, взехме трудно, но и правилно решение”, подчерта той.

 

„Това е пълноценно, цялостно преустройване на ВСС според първоначалните идеи на конституционната програма”, заяви от своя страна Радан Кънев.  Не така мислят обаче колегите му в Реформаторския блок. Най-големи противници на идеята за нов законопроект бяха хората на Меглена Кунева. За това тръгнаха и подозренията, че в блока отново има разнобой. „Не ми е известна тази клюка”, призна Кънев.

 

Но клюките се потвърдиха доста бързо. Депутатите на Кунева щели да гласуват по съвест за чисто новия законопроект. Считали, че е крачка напред, но не и че отразява реформата на правосъдния министър в нейната цялост. Което поставя под въпрос 7 от гласовете на Реформаторския блок. От БСП пък бяха кратки и ясни - всичко е просто търговия на гласове.

 

Утре АБВ ще решат дали да се присъединят към новия законопроект. Най-вероятно там ще липсват подписите само на БСП и АТАКА.

 

Поредният ден на обрати около съдебната реформа беше белязан и от  едно емблематично пиене на кафе. Протестиращите срещу предложенията на ДПС за конституционни промени седнаха на една маса с лидера на движението Лютви Местан. Какво си казаха и какви бяха нагласите след срещата– гледайте във видеото!

 

Репортери:  Калина Влайкова, Марина Стоименова