Какво трябва да правим и какво не, когато сядаме на масата в чужда страна

Безспорно добрите маниери на масата са едно от нещата, които правят най-силно впечатление в компания. Това, което у нас е признак за добро възпитание обаче, не е универсален модел на поведение навсякъде по света.

 

В Китай, например, за комплимент към домакина, сготвил ястията на трапезата, се счита оригването след хранене. Във Филипините, Тайланд и Китай пък не се приема добре изяждането на всичката храна от чинията. Така домакинът приема, че не ти е сервирал достатъчно голяма порция.

 

Вдигането на тостове е на особена почит в Грузия. За вечери по специални поводи дори се наема човек, който да извършва тази дейност. Тостовете могат да продължат с часове, като по време на речите ясно се указва на гостите кой може да говори и кога трябва да се отпива от чашите.

 

Британското онлайн издание на вестник „Телеграф” събира някои от най-важните правила, които трябва да спазваме в съответните страни, когато сядаме на маса.

 

Португалия

 

  1. Ако на масата няма сол и пипер, недейте да молите да ви ги донесат. Това се смята за обида към готвача и означава, че го обвинявате в неправилна преценка при овкусяването на ястията.
  2. Задължително оставете бакшиш, когато се храните в заведение. Прието е той да бъде в размер на 10% от стойността на сметката.

 

Франция

 

  1. Дръжте ръцете си върху масата, дори когато не се храните.
  2. Използвайте залък хляб, за да поставите по-лесно храна върху вилицата си. Винаги чупете залците, никога не отхапвайте част от по-голямото хлебче. Поставете оставащата ви част от комата на масата, а не в чинията си.
  3. Сметката никога не се дели между членовете на компанията. Предложете да платите цялата или просто изчакайте някой друг да го направи.

 

Япония

 

  1. Пийте супата директно от купичката – лъжиците са нещо необичайно в страната на изгряващото слънце. Ако сърбате звучно, това само ще поласкае готвача.
  2. Не кръстосвайте клечките за хранене, не ги облизвайте и не ги поставяйте вертикално в купичката с ориз. Тези действия са проява на изключително грубо отношение.
  3. Не предавайте храна на другиго с клечките – това се прави само на погребение.
  4. Никога не оставяйте бакшиш в заведение – това обижда японците.

 

Италия

 

  1. Не консумирайте млечни напитки след хранене – поръчайте си еспресо.
  2. Винаги оставяйте бакшиш от поне 5-10% от стойността на сметката.
  3. Не молете за допълнително сирене, освен ако сами не ви го предложат. Неприемливо е да сложите повече сирене върху пицата си. Още по-малко - като гарнитура към морска храна.

 

Индия

 

  1. Мийте ръцете си преди и след хранене. Уверете се, че ноктите ви са в добро състояние.
  2. Изяжте цялото съдържание на чинията си – оставянето на храна се смята за неуважение.
  3. Не се хранете нито твърде бързо, нито много бавно.​

 

Тайланд

 

  1. Очаквайте да ви сервират всички ястия наведнъж, а не едно по едно.
  2. Бъдете готови да споделите порцията си с останалите хора на масата.
  3. Не се хранете с вилица - използвайте я само за да поставите храна в лъжицата си.
  4. Не взимайте последната хапка от блюдото, което се дели между всички на масата.

 

Китай

 

  1. Винаги идвайте на обяд или вечеря навреме и добре облечени.
  2. Не дояждайте всичко от чинията си, оставете няколко хапки, за да покажете на домакина, че ви е сервирал предостатъчно храна.
  3. Оригнете се след хранене – това е знак за задоволство от предложените гозби.
  4. Не подбирайте определени елементи от ястието – изключително грубо е.