Нито санкциите, нито високият риск в жегите стряскат шофьорите

 

Заради жегите спряха движението на камионите в цялата страна. Целта е да не се образуват коловози в асфалта.  

 

Забраната за тежкотоварни камиони е въведена от 15:00 до 21:00 часа. Нито санкциите, нито високият риск в жегите стряскат шофьорите и те масово не спазват ограничението. Превозвачите недоволстват срещу забраната, защото така трупат финансови загуби. 

 

На магистрала „Тракия” малко след 15:00 часа температурата беше над 35 градуса.  В участъка между Пазарджик и Пловдив обаче екип на Нова преброи над 40 тира, които безпроблемно се движат по размекнатия от слънцето асфалт. 

 

Едва на 133-тия километър имаше полицейски патрул, който отбиваше камионите от магистралата.

 

Масовият битум, използван за асфалта у нас, омеква при 55-градуса. А в летните жеги настилката се нагрява до рекордните 61 по Целзий. Шофьорите негодуват, защото плащат над 1000 лева годишна винетка и трябва сега да чакат по 6 часа на паркингите.

 

„Това е безсмислено. Просто е немислимо да си свършиш работата навреме. Сега трябва да остана тук и да спя. Имаме срокове за доставките. Трябва да се гони вече и тахографа, който отчита работното време. Всичко това ни товари и възпрепятства”, смята шофьорът Петър Стоилов.

 

Големият проблем е, че на магистрала „Тракия” няма подходящи паркинги за отбиване и камионите спират по бензиностанциите. Забраната не важи единствено за тировете, които превозват бързоразвалящи се храни, опасни стоки и животни. Иначе санкциите за нарушителите са драстични - лишаване от право на правоуправление на моторнопровозно средсто за срок от 1 до 6 месеца и глоба от 50 до 200 лева, както и глоба от 30 лева по Закона за движение по пътищата.

 

В жегите много от междуградските автобуси пътуват препълнени. Няма институция у нас, която да следи дали в рейсовете има климатици и защо хората вътре припадат.

 

И един съвет от лекарите не карайте на дълги разстояния в жегите. Вече има случаи на колабирали шофьори по време на движение.

 

И утре ще има подобни ограничения по пътищата у нас, тъй като отново се очакват рекордни температури.