Гледайте репортажа на Марин Николов тази вечер от 19.30 ч. по Нова

През август зрителите на  Нова ще могат да си припомнят най-добрите репортажи на предаването Темата на Нова: Разследване.  Tази неделя след Новините на Нова ще видите материала на разследващия репортер Марин Николов, който разнищи  добре организирана схема за екологичен рекет. Оказа се, че под прикритието на грижа за природата функционира успешен модел за бърза печалба. Пред скритата камера на Нова бизнесмен беше рекетиран за 200 000 евро. Срещу тези пари екоорганизации обещават да си мълчат за евентуални замърсявания.

„Поискани са 200 000 евро, с цел да се оттегли една жалба до съда за замърсяване на един проект. Жалба за това, че екоминистерството в лицето на една районна инспекция, не си е свършило работата по установяване на опасностите от замърсяване по проект за газификация. Това спокойно може да се нарече „изнудване” или „екорекет”, обясни в студиото на „Здравей, България” разследващият журналист Марин Николов и определи схемата като „обществено неприемлива”. По случая вече работят полицията и прокуратурата.

ОВОС е оценка за въздействие върху околната среда и се издава от Министерството на околната среда и водите. Тази оценка е необходима за старта на някои бизнес проекти – енергийни или за добив на метал например. Понякога, пак по преценка на екоинспекторите, ОВОС не се издава. Десетките природозащитни организации у нас обаче често атакуват пред съда проектите, които нямат ОВОС, с претенциите, че министерството не си е свършило работата по закон и има опасност от замърсяване. А някои от еколозите директно искат пари от бизнесмена с проекта, за да оттеглят жалбите си пред съда.

Кога една кауза се превръща в бизнес? И как останалите екоорганизации реагират на подобни злоупотреби? Отговорите от Марин Николов тази вечер от 19.30 ч. в Темата на Нова: Разследване.