На 2 август се навърши една година от голямото наводнение в Мизия

На 2 август се навърши една година от голямото наводнение в Мизия. По този повод заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева заяви, че градът е преживял едно от най-големите бедствия в историята си.

 

"Бедствието извади на показ и най-добрата страна на българския народ - съпричастността и солидарността. Европейският съюз също прояви солидарност като предостави 4 милиона лева в помощ на пострадалия район”, припомни Георгиева.

 

"Въпреки това дори и днес работата по възстановяване на Мизия далеч не е приключена. За съжаление подобни бедствия имат тежки и дългосрочни последствия. Европейската статистика показва, че всяко евро, вложено в превантивни дейности, спестява между 4 и 7 евро щети при бедствие”, каза още тя.

 

"С промяната в климата е ясно, че бедствията ще се случват по-често и едва ли ще можем да ги предотвратим. Именно затова трябва да ги предвидим. Оперативните програми за използване на европейските средства в България предвиждат такава превантивна политика и за много от проектите има изисквания за подобни мерки. Превенцията и подготовката обаче трябва да станат част от мисленето на всички българи, за да не позволяваме всяко бедствие да се превръща в трагедия”, заяви Кристалина Георгиева.