46-годишният Хайри Дурев бил затиснат от машина за теглене на вагони

Окръжната прокуратура в Смолян образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за смъртта на миньор в рудник „Ерма река” в Община Златоград.


Инцидентът станал на 10 август около 23,50 ч., когато  46-годишният Хайри Дурев бил затиснат от тежка машина, предназначена за теглене на вагони. Тя била в неработен режим и в момента на инцидента не се е управлявала от машинист, а по инерция се е задвижила сама. Причините за това ще бъдат изяснени в хода на разследването.


Миньорът бил незабавно транспортиран до болницата в Златоград, а по-късно за спешна операция до лечебно заведение в Кърджали. Часове по-късно Дурев починал.


Под ръководството на Окръжна прокуратура-Смолян незабавно е извършен оглед на местопроизшествието от следовател и са изискани и приложени по делото заверени копия от книгата за назначения и инструктаж от деня на злополуката.


Извършена е аутопсия на трупа на загиналия работник и е назначена тройна съдебно-медицинска експертиза за установяване причината за смъртта.


При разследването предстоят разпити на свидетели, назначаване на минно-техническа експертиза за установяване причината за задвижването на мишината и затискането на работника, съобщават от обвинението.