Много авантюристи проявяват огромен интерес към водолазното гмуркане

 

Любопитството към водолазното гмуркане е голямо. То разкрива пред  една непокътната красота.


Да се рееш под водата в пълен покой и да наблюдаваш чудатия подводен свят е чувство, което не може да се опише с думи, разказват водолази.


Разгледайте снимките от галерията, за да се насладите на гледките от дълбините на Черно море.

 

По българския шелф съществува система от подводни морски тераси, различно разположени подводни валове и междувалови понижения. Най-обширна е терасата на дълбочина 60-90-100 м. По повърхността й съществуват многобройни пясъчни валове с още неизяснен произход. Във варненската и старопланинска зона подводните валове са добре развити на голямо разстояние. Те са разположени успоредно на крайбрежието, като на места се наброяват до четири редици. Те са в непосредствена близост с ръба на шелфа. Флората на Черно море е представена от около 600 вида, от които 221 вида наброяват макрофитните водорасли.

 

Фауната на Черно море е съсредоточена в горния пласт на дълбочина до 200 м, където са и значителните хранителни запаси. Фауната на Черно море е съставена предимно от каспийски и средиземноморски видове, което е във връзка с неговия произход и палеогеографско развитие. В обсега на Черно море и свързаните с него крайбрежни езера и речни устия обитават около 1500 животни. От тях само за българското крайбрежие са характерни 789 вида, без да се включват първаците. Крайбрежните води се обитават и от редица придънни организми. В съжителство тук се срещат ракообразни морски охлювчета, миди, медузи, около 150 вида риби. Главни представители са скумрия, сафрид, паламуд, сардела и др. Черно море се обитава и от морските бозайници делфин и тюлен, които са поставени под закрила.

 

Снимки: БГНЕС