Инициативата на Нова телевизия „Промяната“ продължава да променя съдби

 

Инициативата на Нова телевизия „Промяната“ продължава да променя съдби. Популярността, която получиха, участвайки в инициативата, помогна на финалистките от миналия сезон Мая и Стояна да получат общинска сграда, в която да работят с младежи в неравностойно положение.

 

С проекта си „Социална чайна“ те са се заели да помагат на децата от институции да станат пълноценни личности, когато излязат от тях.

 

„Идеята на чайната е да бъде място, където се случва интеграцията по абсолютно буквален и пълнокръвен начин“, обясни Стояна Стоева.

 

Един от начините е децата да се научат на елементарни умения - да месят хляб, да правят чай, а защо не да си направят градински мебели от отпадни материали.

 

„В центровете от семеен тип все още градински мебели и мебели за открито няма. Те си ги ползват, даже казаха, че слушат музика всяка вечер на тях“, допълни Мая Донева.

 

Досега Мая и Стояна ходеха в различни институции и правеха изнесени занимания. Но вече си имат собствен дом, в който ще разгърнат потенциала на „Социалната чайна“.

 

Стояна показа как изглежда сградата: „Всички тези банкови гишета и шкафчета и други скучни неща трябва да изчезнат. На тяхно място трябва да се появи уютната чайна, която си представяме“.

 

Тук ще се случи и новата им менторска програма, която ще обхваща децата от тийнейджърска възраст. Ще се работи на две нива - професионално развитие и личностно усъвършенстване.

 

„Ако се замислите, във всеки един младеж и във всяко едно дете родителите му изграждат и качества, и умения. Те не са най-важното, което правим с тези млади хора, но са основата, за да продължим нататък“, отбеляза Мая.

 

За да придобие помещението завършен вид и да започнат работа с младежи от домове със Социалната си чайна, Мая Донева и Стояна Стоева започват кампания за фондонабиране, чиято цел е да събере 80 000 долара. Те трябва да бъдат вложени в реновиране на сградата, оборудване на кухнята и помещенията за менторската програма, началото на обучителните модули по програмата. Желаещите да ги подпомогнат в реализирането на проекта им могат да се свържат с тях и да ги подкрепят. 

 

BG27BUIN95611000494592 in EUR

BG70BUIN95611000494594 in USD

BG86FIVN91501204163368 in BGN

 

Репортер: Нивелина Няголова