Пловдив в трескава подготовка за празника

 

Пловдив е в трескава подготовка за деня на Съединението. Тази година се навършват 130 години от обединението на Княжество България и Източна Румелия. 


По традиция подготовката за празника започна с измиването на Паметника на Съединението. 12-метровата фигура с криле, които символизират единството на двете принудително разделени части на страната преди Съединението, беше измита с 15 литра шампоан с мирис на орхидея. Графитите, с които беше изрисуван монументът, бяха премахнати. В къпането на паметника се включиха 20 работници. Използвани бяха 8 тона вода, докарани с две цистерни. 

 

Тази година Пловдив ще посрещне празника със 150 нови знамена, които са поставени по централните булеварди на града.


И още за празника - за първи път тази година ще бъдат показани уникални експонати, разказващи за политическия акт на Съединението.


Най-голямата атракция в Пловдив е каретата на първия генерал-губернатор на Източна Румелия Алеко Богориди. Ценният експонат е на повече от 133 години. Луксозната карета е произведена в Англия. В подобни файтони в миналото са се возили важни особи на британския кралски двор.


В тази карета са се водили част от съдбоносните политически разговори за обединяването на Източна Румеля и Княжество България. В луксозния файтон освен губернаторът Алеко Богороди, са се возили княз Александър Батендберг, Фердинанд и цар Борис. Първите мъже често предпочитали да преговарят по време на път.

 

"Самите седалки, на които сядат, са обърнати една към друга, за да може хората да се гледат лице в лице и да разговарят. И всъщност много често благородниците са използвали тези карети, за да посрещнат някой посланик и да водят преговори с него до мястото, където трябва да отидат",  разказва Пламен Четелязов, уредник на Музея на Съединението в Пловдив.

 

Четири коня са дърпали каретата. Най-отзад се е возила прислугата или чиновниците. Луксозният файтон тежи тон и половина и основата му е позлатена. Освен плюшения салон, каретата има и още екстри. 

 

За първи път тази година от всички музеи в страната на едно място са събрани най-ценните експонати, разказващи за Съединението. За съжаление личните вещи на много от героите са изчезнали - като вещите на Захари Стоянов.

 

Изложбата, посветена на 130-годишнината от Съединението, ще бъде открита от президента. Луксозната карета е изложена във фоайето на Пловдивския исторически музей и още утре посетителите ще могат да я разгледат отблизо.

 

Репортер: Благой Бекриев