"Изчезващи видове" ще бъде открита в галерия "УниКредит Студио" на 24 септември

На хиляди километри от България, на поляна в Ню Йорк един мъж наблюдава няколко светулки и пише писмо до учителя си. Завършва с думите: „Благодаря за пламъчето”. Мъжът е Павлин Савов, а учителят — физикът Теодосий Теодосиев, по-познат в Казанлък като Тео. Тео има начин да накара стотици ученици от цяла България да седят с часове в изоставен техникум без ток и вода, облечени в няколко ката дрехи и с премръзнали пръсти да пишат уравнение след уравнение — по физика и математика. Днес един от неговите ученици - Павлин, е астрофизик и вицепрезидент на „Голдман Сакс”.

 

Самостоятелната изложбата на Мария Милкова „Изчезващи видове“ ще разкаже истории за волята и неограничените способности на човека. Изложбата ще ви срещне с учителя на световния учен; с единствения лекар на последните обитатели на няколко еленски села, спасил живота на десетки души; за фотографа, останал без ръце, но създал 150 000 снимки и с едно 11-годишно дете, което решава да дари красивите си коси.

 

Мария Милкова е победителка в миналогодишния фестивален конкурс за репортажна фотография – „Улиците и нейните състояния“, състоял се в рамките на Фотофабрика 2014 г.

 

Може да разгледате изложбата "Изчезващи видове" от 24 септември до 23 октомври 2015 г. в галерия “УниКредит Студио”, в София, на ул. “Княз Ал. Батенберг I” 12.

 

Гледайте целият репортаж на Мария Милкова за Теодосий и неговата благородна идея във видеото.