Отговорът в Европейската нощ на учените, която се провежда в шест града у нас

 

Знаете ли защо светулките и охлювите светят и какво е "мързеливо око"? Отговорите дава Европейската нощ на учените тази вечер с мащабна програма в шест града у нас. 

 

Един от интересните експерименти е този с безжичното електричество – трансформаторът на Тесла. Той е способен да произведе напрежение от милиони волта. Полето, създадено от трансформатора, наистина може да запали лампи от няколко метра разстояние. 

 

2015-а - световната година на светлината. В Европейската нощ на учените именно тя е на фокус. Възможно ли е крушка, пълна с вода, да свети, а отговорът е „да”.

 

"Това е старо мое дизайнерско решение, което показва флуоресценцията. Това всъщност не е вода, а специален разтвор. Действително електричество до тази течност не стига”, обясни Христо Колев, специалист „Клинични изследвания”.

 

Така по нетрадиционен начин Христо показва химия на светлината. Той показва и рядко срещания елемент Европий и на какво е способен той.

 

А възможно ли е да съживим изгоряла крушка? Всичко това и още любопитни експерименти ни очакват тази вечер.

 

Нощта на музеите ще продължи до 22.00 часа, а градовете, които се включват в нея, са София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе.