Става дума за атака към националната сигурност, коментира здравният министър

 

Скандалът с ваксините, дарени от Турция, отива в прокуратурата. Здравният министър е решил да сезира държавното обвинение, защото според него се води лобистка кампания, която е заплаха за националната сигурност.

 

Слухът за опасни ваксини от Турция не беше достигнал до майката на 6-месечния Виктор. До днес. Младата жена прие новината със смесени чувства, но без паника.

 

Още по темата

„Бих се консултирала с личната лекарка и ако тя ме успокои, бих продължила с ваксинирането”, на мнение е майката Виктория.


През лятото България получи от Турция петваленти ваксини. Оказа се, че южната ни съседка дарила и още 100 000 срещу Хепатит В. Препаратът обаче няма разрешение за употреба у нас. Здравните власти увериха, че изобщо не е имало планове се имунизират бебета със спорната ваксина.


„Така изглежда вносът от Турция, който не е разпространяван, нито ще се разпространява. Ако Изпълнителната агенция по лекарствата даде разрешение, ще бъде използван при нужда.

 

Така изглежда ваксината за Хепатит В, с която се имунизират нашите деца. Ако трябва ще сложим снимка и на сайта, за да може мамите да бъдет спокойни и да не се влияят от мръсниците, които водят тази кампания, защото това е мръснишко, даже не е лобистко”, каза здравният министър Петър Москов.


Ваксината, произведена в Южна Корея, е забранена в Европейския съюз.


„Те съдържат вещества, които са над допустима норма и затова европейската фармация нещо си ги е изключила. Един от стабилизаторите е над 2 милиграма”, обяснява д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.


Стабилизаторът в препарата е тиомерсал, известен още като етилов живак. От ресорното ведомство опровергаха тази доза да е над нормата.  


„Няма доказателство, че това съединение е довело до нещо”, контрира зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.


Лекариите с дългогодишна практика разказват, че с тези ваксини са се правили имунизации до неотдавна. Вече не се правят.


„Толкова живак, колкото има в кърмата, има и във ваксината, така че реално погледнато не бихме могли да навредим на детето”, на мнение е педиатърът д-р Захаринка Гочева.


По думите на здравният министър Турция също е готова да търси правата си в съда.


Повече по темата гледайте във видеото.