Той е по-лек от глухарче и по-здрав от стомана

 

Компанията „Боинг” направи най-лекия метал в света. Сплавта от никел и фосфор е по-лека от глухарче, но по-здрава от стомана. Инженерното чудо ще бъде от ключово значение за бъдещето на авиацията, след като проектът ще намали максимално теглото на самолетите.


Материалът има структурата на пчелна пита. 99.9% от нея е празно пространство. Останалото са кухи тръбички. Или с прости думи - това е най-леката метална сплав, изобретявана някога от човека.


Материалът на бъдещето наричат микро решетка. Структурата й е вдъхновена от тази на нашите кости.


Според директора на института по металознание у нас - проф. д.т.н Людмил Дренчев, идеята подсказва самата природа.


Всяка тръба в микро решетката има стени, 1000 пъти по-тънки от човешки косъм. В същото време подобрява и няколко рекорда за издръжливост. Ако яйце, увито с този материал, бъде хвърлено от 25-етажна сграда, то няма да се счупи. То може да абсорбира енергията и няма да има нужда да бъде обвито с метри от фолиото с балончета.


Именно това свойство има материалът-чудо. Той е подходящ за какво ли не в живота ни. Например – за броните за автомобили, за предпазване на мобилните ни телефони.


От „Боинг” се надяват ултралекият материал да започне да се използва за ново поколение самолети и космически кораби. Олекотяването ще намали разходите за гориво, а това ще намали и цените на самолетните билети.