Тя е осъдена в южната ни съседка на 14 години затвор

Бургаският Апелативен съд остави в ареста Ивелина Желева за издирването на която, е издадена европейска заповед за арест от съд в гръцкия град Солун, съобщиха от апелативната прокуратура в града.

 

31-годишната Желева има влязла в сила осъдителна присъда от 14 години „лишаване от свобода“, която е обща за извършени от нея три престъпления. Живеещата в с. Полски извор  жена е осъдена за продажба на дете за осиновяване с цел печалба, престъпна организация и опит за предаване на дете за осиновяване по занаятите с цел печалба, наказуеми съгласно разпоредбите на Наказателния кодекс на Гърция. Престъпленията намират своя аналог и в българския Наказателен кодекс.

 

Осъдителната присъда на Желева е влязла в сила на 18.12.2013г. Въз основа на този съдебен акт, Апелативният съд в Солун е издал ввропейската заповед за арест на 15 юли тази година. 

 

На 22 декември Ивелина Желева е задържана за 72 часа. Ден по-късно, Бургаският окръжен съд е определил на Желева мярка за неотклонение „задържане под стража“. Определението бе обжалвано от Желева пред Бургаския апелативен съд.

 

През ноември „осиновителите” на малката Мария, станала известна като Русия ангел, бяха оневинени от съда в Лариса.  Елефтерия Димопулу и Христо Сали, които бяха обвинени в отвличане на малкото дете, са невинни заради съмнения, че става дума за отвличане, реши гръцкият съд.