Хиляди домакинства в Северозапада останаха без ток

 

Половин България в плен на опасното време! За цялата северна част на страната днес имаше жълт код за силни ветрове и валежи.


Но и на юг, в Петрич валя градушка, разказват наши зрители в Моята Новина. Леден дъжд се изля сутринта в района на Враца. Поледиците парализираха Северозапада, а над 12 хиляди домакинства останаха без ток. 3500 и в момента са без ток.


Нощният дъжд обледени дърветата в Северозападна България. Клоните се чупеха като кибритени клечки. Ледът не подмина жиците и стълбовете. Десетки населени места остана без ток.


Един от стълбовете е паднал около 3 часа тази нощ заради голямото обледяване. Той е на близо 50 години и е оставил част от община Вълчедръм без ток. Токът при Жана изгаснал още през нощта.


„Камината не може да работи, а Юпс-а вече е изчерпан, защото той държи само два три часа, телефони нямам, защото не мога да им заредя батериите”, обясни Жана Жикова.


Прекъсванията на тока създадоха проблеми и в детските градини. Тук останаха и без парно.


„Помпата спира да работи, да върти водата, горелката не може да се включи и да даде пламък и няма парно”, оплаква се Пламен Кятин.


„Ако няма ток утре, това означава, че парната инсталация няма да може да тръгне и децата няма да са на градина”, обяснява Румяна Главшина – директор на ЦДГ „Патиланци”.


От ЧЕЗ обясниха, че работят по отстраняването на авариите.


„Вследствие на ледения дъжд и силния вятър имаме счупени стълбове на средно и ниско напрежение. Всички екипи са по проблемните места и работим по тяхното възстановяване”, обяси Георги Петров от ЧЕЗ – Монтана.


Тази вечер се очаква да бъде възстановено електричеството навсякъде в северозапада.


Репортер: Биляна Борисова