Ресорното министерство е категорично - пентвалентната ваксина не е опасна

 

Скандалът с ваксините влезе и в парламента като част от първия вот на недоверие към кабинета "Борисов". Депутатите извикаха спешно за обяснение здравния министър Петър Москов. 

 

Ресорното министерство е категорично - пентвалентната ваксина не е опасна, надеждна е и не крие риск за здравето на децата. Единствената разлика е, че надписът е на турски език. Тя е произведена във фабрика в Лион, Франция, след това е била изнесена в Турция, където е опакована, а оттам е внесена в България.

Още по темата

 

 

Личните лекари вече получават обаждания от разтревожени родители, които питат вреден ли е турският препарат, или не. Медиците успокояват, че с произведения във Франция, но комплектован в южната ни съседка „Пентаксим” се имунизират и турските деца. Доказателства за това имало и черно на бяло, уверяват от министерството. 

 

Специалисти твърдят, че и неразрешената противохепатитна ваксина също не била опасна. До 2007 година българчетата са били имунизирани именно с нея. Здравните власти, освен че не спират да успокояват притеснените майки, трябва и да дават обяснения, че „Пентаксим” е внесен в България по законен път

 

Бившият здравен министър Стефан Константинов обаче подозира, че има нещо гнило. Според него наредба номер 10 се използва като спасителен пояс. Именно въз основа на нея министерството внесло неразрешените ваксини. Финансовата стойност на дарението, което сме дали и получили от Турция, е почти еднаква. 

 

И докато споровете текат, лекарите се безпокоят, че последствията от скандала могат да бъдат сериозни и съветват имунизациите да продължат. 

 

„Пентаксим” ще продължи да се прилага в България, защото той е част от задължителния имунизационен календар. От здравното министерство уточниха, че над 90% от тези ваксини вече са били използвани. Що се отнася до противохепатитния препарат „Еувакс” - той стои на склад.