Ако министерството не вземе мерки, след 5 години няма да знаем какъв вирус има у нас

 

Световната здравна организация твърди, че 4 млн. души могат да се заразят с вируса Зика. В Латинска Америка дори има съвети към жените да не забременяват. Причината – ухапването от комар на бременна жена може да увреди плода.

 

Още по темата

„Вирусът Зика съществува от години и се пренася от особен вид комари, които не са много разпространени в Европа. Той е известен от средата на 40-те години и е доказан в маймуни, след което се появява в няколко области в Карибския басейн и Латинска Америка”, обясни за „Здравей, България” проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

 

„Ако през 2014 година 150 деца са се родили с тези тежки увреждания в Бразилия, то миналата година те са били 3500”, добави той, обяснявайки, че големият брой на заболели деца се дължи и на увеличеното забременяване.

 

По думите на проф. Кантарджиев вирусът много рядко дава тежки усложнения като парези на периферната нервна система.

 

Какви са опасните вероятности вирусът да стигне до България, според проф. Кантарджиев:  "Българка, която живее в Латинска Америка или млада булка, ако отиде на екскурзия в района и е била ухапана от такъв комар. Това е опасно за детето ѝ”.

 

Според експерта тези комари може да се пренесат в страната ни чрез цветята, най-често с бамбук. Затова е необходим и строг фито-санитарен контрол. А общините започват да пръскат срещу комари едва през месец май, когато температурите започват да се покачват.

 

„В нашата страна трябва да се направи един подготвен екип, който да може да реагира на Зика, Ебола, Антракс и на Бруцелоза. Не може специалистите в Националния център по паразитни болести да ги държат с най-ниски заплати. Ако министерството не вземе мерки, след 5 години от Здравното министерство няма дори да знаят какъв вирус има в страната. Санитарките започнаха да взимат почти колкото лаборантките. 459 лв. взимат някои хора с магистърска степен, които извършват лабораторна работа”, добави още проф. Кантарджиев.