Вицеадмирал Румен Николов навършва пределната възраст за военна служба за званието си

 

Видео: БГНЕС

 

"Винаги съм спазвал чест и достойнство при изпълнение на ангажиментите си в името на България. Оказа се, че това е необходимо условие, но не достатъчно, за да бъде завършен мандатът ми като началник на отбраната", заяви вицеадмирал Румен Николов по време на тържествена церемония по сдаване и приемане на длъжността „Началник на отбраната“ във военното министерство.

 

Преди седмици от военното министерство съобщиха, че Съветът по отбрана е решил да бъде стартирана процедура за назначаването на генерал-лейтенант Константин Попов на длъжността „Началник на отбраната“, считано от 9 февруари 2016 г. Оттам официално потвърдиха новината, че досегашният зам.-началник на отбраната ще бъде новият генерал номер едно и няма да се предлага старият за повишаване в звание.

 

Вицеадмирал Румен Николов на 9 февруари навършва пределната възраст за военна служба за званието си вицеадмирал от - 59 години. Ако беше предложен за повишение в адмирал – там пределната възраст е 62 години и така щеше да довърши мандата си от 4 години. В Закона за отбрана е записано, че началникът на отбраната се назначава от президента на републиката по предложение на Министерския съвет за срок 4 години.

 

Днес със заповед на министъра на отбраната вицеадмиралът беше награден „за постигнати високи резултати в служебната дейност, доказан професионализъм и лични качества” с почетен знак на МО „Св. Георги”- първа степен. Той от своя страна прие отличието с най-висшата награда на МО, което счита за признателност за службата почти 40-годишна на Българската армия, на въоръжените сили и на Република България.

 

„Основното върху, което смятам, че ще съсредоточим всички заедно като един екип в градежа наречен храм на Българската армия – това ще бъде отношението ни към хората, към личния състав, издигане престижа на българския войник, сержант и офицер, неговата подготовка, образование и не на последно възпитание, така както са ни учили нашите деди и нашите предшественици. Този градеж ще продължи и с модернизация – като начин на мислене, но и като придобиване на нови способности, на ясни принципи, ефективни отчети и разумна реализация”, заяви генерал-лейтенант Константин Попов и посочи като акцент на бъдещата дейност и интеграцията.