Той трябва да плати на БДЖ и НКЖИ и на един от пострадалите около 1 милион и 600 хиляди лева


Осем години и половина затвор получи машинистът Христо Тиляшев, който управлява влака при катастрофата на гара Калояновец. Това постанови Окръжният съд на Стара Загора.

 

Тиляшев е виновен за причиняване на смърт по непредпазливост на машиниста Венко Тодоров и нанасяне на средни телесни повреди на 14 пътници.

 

Инцидентът стана през юли 2014 година.

 

 

Още по темата

Христо Тиляшев изслуша присъдата си заедно със съпругата си и веднага след това  беше изведен от съдебната зала с белезници.

 

Ареста на Тиляшев в съдебната зала обясни съдията по делото Красимир Рачев: „Тъй като до този момент Христо Тиляшев продължава да работи като машинист и за да бъде осуетена възможността да управлява такива машини и да причини щети, макар и по непредпазливост”.

 

Според присъдата на Окръжния съд Христо Тиляшев трябва да плати на БДЖ и НКЖИ и на един от пострадалите около 1 милион и 600 хиляди лева, заедно с лихвите и разноските по делото.

 

„Присъдата може да се обжалва в 14-дневен срок, а мярката - в седемдневен - пред Апелативния съд в Пловдив”, каза съдията.

 

По делото в рамките на два дни бяха изслушани десетки свидетели и вещи лица. Според защитата на Христо Тиляшев катастрофата е причинена от човешка грешка, но тя не е на машиниста.

 

В средата на юли 2014 г. бързият влак от София за Варна дерайлира в района на старозагорското село и част от композицията се обърна.

 

При инцидента на място загина машинистът на пътнически влак, а други четирима бяха тежко ранени.

 

Репортер: Анна Турлакова

 

Преди месеци в интернет бяха разпространени ексклузивни кадри от жестоката катастрофа. Припомнете си ги от видеото по-долу.