Протестиращи и депутати влязоха в словесна схватка по време на дебатите около промените

 

Забраната за нощуването на плажа няма да има. Къмпингуването и паркирането на 100 метра от морето обаче са забранени. Това стана с окончателното приемане на текстовете от Закона за Черноморското крайбрежие. 

 

Министърът на туризма Николина Ангелкова поиска да се прецизира понятието "къмпингуване", така че максимално да се гарантира опазването на околната среда и разполагането на палатки, спални чували и каравани.

 

"Като създаваме природосъобразните плажове „Корал”, „Иракли” и „Карадере”, направихме стъпка за тяхното опазване, не отваряме вратичка за строителите. Не може с двоен аршин да се мери. Опазването на плажовете не се извършва, когато по тях се паркира и има палатки, разпънати каравани. Природа не се пази с коли и боклуци", коментира тя.

 

Поправката се появи покрай иначе широко одобряваната идея на депутатите да забранят всякакви концесии, строителни и търговски дейности на три от девствените плажове по българското Черноморие - "Иракли", "Карадере" и "Корал". 

 

Решението предизвика недоволството на природозащитници, които отговориха с протести пред парламента. 

 

 

"Ако това се направи в този момент, се забранява единствено пребиваването на хората, които сигнализират за незаконните строителства там", категорична е Люба Батенбергска, участник в демонстрацията.

 

Екоактивистите настояват за дивото къмпингуване да се въведе регламент, а не забрани. Властта обаче е на друго мнение. 

 

"Извинявайте, тук има един плаж, на който има 400 автомобила! Това е девствен плаж, който искаме да спасим", изтъкна депутатът Найден Зеленогорски, който е Председател на Комисията по регионално развитие. 

 

 

Идеята на закона беше да обяви три плажа – „Корал”, „Кара дере” и „Иракли”, за защитени. Това се и случи и на тези плажове няма да може да се извършва никаква търговска дейност. Върху тях няма да може да се строи и да се отдават на концесия.

 

Природозащитниците посрещнаха с приветствия тази законова промяна, но една друга предизвика гнева им, а именно забраната за нощуване, къмпингуване и паркиране на плажната ивица.

 

В крайна сметка след протест пред парламента и напрегната среща с депутатите бе направена отстъпка и бе премахнато нощуването под звездите от забранителния списък.

 

Видеа: БГНЕС