Премиерът коментира информации на сръбски издания, че атентатите се планират в България

 

В България и Хърватия са били планирани терористични нападения. Това пише сръбското издание „Нюзуик”. Като се позовава на секретен доклад на френската полиция и тайните служби, списанието твърди, че на Балканите има лагери на ИДИЛ.  

 

Рискове за терор в България няма. Или поне това ни уверяват всички политици и секретни служби в България. Факт е обаче, че не за първи път говорим за хора, свързани с ИДИЛ, които са преминавали и са били подслонявани у нас. Повод за това имаше още вчера по време на делото в Пазарджик. Още през 2014 година прокуратурата съобщи, че българи са приютявали терористи. Сега темата отново излиза през разследване на сръбски журналисти. 

 

Още по темата

В Хърватия и България се планират терористични нападения, а участниците в тях минавали свободно през тези държави. Това показва разследването на сръбски журналисти. 

 

„Сръбски вестник се позовал на френско разузнаване, кое от всичко може да се провери и заслужава коментар? Една жена в трамвая каза! Това ме питате и аз трябва да го коментирам това”, заяви премиерът Борисов. 

 

Въпросът е една служба в България дали е казала, че оттук са минавали терористи, не една жена, а една служба”, обясни въпросът си репортерът на Нова Надя Ганчева. 

 

„Е, вие помните след атентата в Париж тук задържахме един от организаторите”, отговори Борисов. 

 

Премиерът най-вероятно говори за Фриз Жоли Жоашен – френски гражданин, задържан у нас, заподозрян за връзки с братята Коаши, извършили атентата в редакцията на вестник „Шарли Ебдо”. 

 

Има ли обаче още преминаващи и оставащи в България терористи?

 

 

„Преди 15 години казах – крадците на коли ще стант килъри. И познах! Преди няколко години им казах: „Терористите и криминалите ще се обединят”. И Белгия е типичен пример за това. Най-човешки ви казвам – нищо от това, което питате не е новина”, заяви Борисов.  

 

За хората от Пазарджик също няма новина. Че от там са минавали и са били приютявани терористи се говори от две години насам, но те категорично отричат. 

 

Прокуратурата намери доказателства, заради които да обвини 14 души в разпространение идеите на ИДИЛ. А след поредните атентати Европа намери за нужно да направи център за борба с тероризма. 

 

„Този нов център, който Европол създаде, координира общите действия на ниво ЕС в тези мрежи”, заяви директорът на Европол Роб Уенрайт.

 

„И в двата центъра ще бъдат изпратени български офицери – единият по тероризъм, другият по трафик на хора”, обясни премиерът Борисов. 

 

И двамата по думите на Борисов щели да заемат ръководни постове.