55 години от първия полет на човек в Космоса

 

Навършват се 55 години от първия полет на човек в Космоса. Юрий Гагарин остава завинаги в историята на човечеството, като прави една обиколка около Земята. В Международния ден на авиацията и космонавтиката Живко Константинов връща времето назад.

 

Космонавт номер 1 на планетата излита от космодрума „Байконур”. Корабът „Восток” прави една обиколка на Земята, която продължава 108 минути. Мълниеносно новината обикаля целия свят. След два дни Гагарин е посрещнат тържествено на Червения площад в Москва. 

Още по темата

 

След невижданото за това време постижение милиони очакват да чуят първите думи на Гагарин на родна земя. Хората, които искат да видят мъжът с най-високата награда - герой на Съветския съюз, се вият с километри.

 

18 години по-късно на 10 април в открития Космос излита и първият български космонавт Георги Иванов. Там той прекарва един ден, 23 часа и една минути. Също като Гагарин, Иванов е посрещнат като герой на България. По улиците е всенародно веселие. Всички искат да зърнат българският герой.

 

Няма кътче в страната, където за българина да не се говори като за светиня. Георги Иванов и сега помни тези моменти на безкрайна радост.

 

„Аз не умея да говоря много за чувства, но това все пак са вълнуващи неща. Спомени имам много - като се започне подготовката в звездното градче, което е уникално. За една година преминахме на подготовка, самият старт, полетът и завръщането най-вече”, разказа Иванов.

 

Изчезващ вид ли са обаче българските космонавти? За да има бъдещи космонавти, трябват научни програми за подготовка. До Иванов срещаме Красимир Стоянов - бил е на косъм от Космоса. През 1988 г. е назначен в дублиращия екипаж на космическия кораб „Союз“ като дубльор на втория български космонавт Александър Александров.

 

55 години след първия полет в Космоса космонавтиката продължава да прогресира. Засега обаче Георги Иванов и Александър Александров остават последните български мохикани, полетели в Космоса. Ще има ли и други - ще покаже бъдещето.