Петър Низамов беше разпознат от чуждите граждани

 

Полицията задържа един от участниците в ареста със свински опашки на мигранти. Клипът със задържането на чужденците обиколи социалните мрежи и предизвика дебат за нелегалното влизане в страната ни и гражданските арести.

 

Днес Петър Низамов, член на "Цивилни отряди за защита на жените и вярата”, е арестуван в Елхово. Полицията го отведе в Малко Търново, където беше разпознат от мигрантите. 

 

Очаква се прокуратурата в Бургас да му повдигне обвинение за противозаконно отнемане на свобода на трима чужденци. За това престъплението законът предвижда затвор до 6 години. 

 

Видео: БГНЕС

 

Още по темата

През целия ден са правени обиски на домове и коли за събиране на доказателства. Задържаните мигранти са били разпитани пред съдия.

 

Граждански арест няма и не може да има”, заяви главният прокурор. „Абсолютно недопустимо е отряди, отделни лица, формирования, организации, както и да се наричат те, било отряди за защита, организации за съдействие и т.н. да се опитват да изземват функции на държавни органи, да си присвояват тези функции и да осъществяват това, което някои медии нарекоха лов на бежанци. Това няма да бъде допуснато и мога да гарантирам, че всички такива опити ще бъдат преследвани от прокуратурата с цялата тежест на закона“, заяви главният прокурор.

 

Цацаров съобщи, че към настоящия момент са идентифицирани част от лицата, които са участвали в инцидента недалеч от река Резовска. 

 

Вчера изисках справка от директора на Гранична полиция. В резултат на тази справка сме успели да локализираме мястото, където са задържани бежанци, мястото, където спрямо тях е упражнено насилие, както и мястото, където впоследствие те са били открити от органите на Гранична полиция“, обясни Цацаров.

 

По случая работи Районна прокуратура Малко Търново.

 

„Към настоящия момент лицето, което е правило изявления и е направило публичен клипа в интернет и очевидно е участвал в тази грозна сцена, е задържано за 24 часа със съдействието на ОД на МВР Бургас. Текат интензивни действия по разследването“, уточни Сотир Цацаров.

 

„Досъдебното производство се води за противозаконно лишаване от свобода. Искам да повторя още веднъж: едно е съдействието на полицията, едно е гражданското задължение на всеки от нас. Опитите на някой да се прави на гранична полиция, на криминална полиция или на каквото и да било друго са откровена форма на нарушаване на закона“, заяви Цацаров. 

 

Арестът със свински опашки предизвика остара реакция и от страна на вътрешния министър Румяна Бъчварова. В свой позиция във Facebook тя заявява, че властите вече трябва да внимават не само за нелегално пресичащите границите, но и за тези, които искат да се възползват от тях. За пари или за евтина и опасна слава. Тя е категорична, че не може случайни хора  да решават дали да връщат бежанци или да ги насочват към местата за тяхното регистриране. 

 

 

Задържаният Петър Низамов е заснел клипа със задържане на няколко мигранти в Странджа.

 

„Бежанците бяха на по-малко от километър от граничната бразда. Те са навлезли незаконно в страната, като са рязали от телената ограда. Ние се бяхме разделили на групи по 2-3 души, за да може да покрием по-голям периметър. Аз и още две момчета бяхме в едната група”, разказа по-рано Назимов в предаването „Часът на Милен Цветков”.

 

„Мигрантите изскочиха от храстите и ни нападнаха. Не се получи бой, получи се сборичкване. Обездвижихме ги със схватки, без удари и изчакахме другата група да дойде, за да можем да им вържем ръцете, защото буйстваха през цялото време”, обясни Петър Низамов.