Работата над 25 часа седмично може предизвика стрес и умора при хората на средна възраст

Изследване показва, че три часа работа на ден подобрява когнитивното състояние при хората над средна възраст. Работата над 25 часа седмично може предизвика стрес и умора при хората над 40 години, пише в. "Индипендънт", цитиран от БГНЕС.

 

При направените изследвания са участвали 3000 мъже и 3500 жени в Австралия, които са били подложени на поредица от тестове, анализиращи техните трудови навици. Установено е, че тези, които работят 25 часа седмично, се представят много по-добре от тези, които работят повече от 55 часа.

 

Степента на интелектуална стимулация може да зависи от работното време. Работата може да е нож с две остриета. Тя може да стимулира мозъчната дейност, но в същото време дългите работни часове могат да причинят стрес и умора, което потенциално да уврежда познавателните ни функции.

 

Разликите в работното време са важни за познавателните функции хората на средна възраст, както и при по-възрастните. Непълното работно време за хората при средна и напреднала възраст може да бъде ефективно за когнитивното им състояние.