Разгръщат военнополева болница в двора на „Пирогов“ в четвъртък


 

Обучения, свързани с оказване на спешна медицинска помощ при атентат, ще се проведат в „Пирогов“ в четвъртък. Европейската асоциация по спешна медицина е дала препоръка на страната ни да обсъжда опита при терористични акции на колегите ни от САЩ, Франция и Белгия, обясни пред „Монитор“ председателят на Националната асоциация на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева.


На симпозиума, който ще се проведе в „Пирогов“ и е под патронажа на МВР и Министерството на здравеопазването, са поканени медиците от всичките 27 центъра за спешна медицинска помощ и 34-те спешни отделения в страната.


Два дни преди първата задължителна матура по български език Просветното министерство направи последен опит да пресече в зародиш евентуалните опити за преписване с обявяването на поредица от допълнителни мерки, информира в. „Сега”.


Зам.-министърът Диян Стаматов разкри тайния "арсенал" на МОН срещу измамите с надеждата да насочи випуск 2016 по честен път, тъй като "опитът да се мине неправилно у нас е превърнат в тенденция". Той вече поиска помощ от главния прокурор за предотвратяване на евентуални злоупотреби, тъй като в министерството има сигнали, че търговията с отговори е започнала в социалните мрежи. "Това е невъзможно, защото самите изпитни варианти още не са подготвени. Става дума за измама", коментира Стаматов. От прокуратурата заявиха, че са готови да реагират на сигнали за подобни измами.


Срещу изтичането на информация от самото министерство също са взети строги мерки. Експертите, които подготвят изпитните варианти, ще бъдат "затворени" в кабинета на министъра без телефони и връзка с интернет, с охрана, докато свършат работата си. "Те са едни от най-вардените хора", посочи Стаматов. Единственият доказан теч на матури излезе именно от министерството - от служителите, които превеждаха материалите на брайлова азбука.


Целия преглед на печата - във видеото.