Те събраха десетки хиляди левове за гимназията по компютърни системи в Правец

Десетки хиляди левове събраха само за няколко дни бивши ученици на гимназията по компютърни системи в Правец. Идеята на едни от първите компютърни специалисти в България е да ремонтират училището си, да подменят техниката и да раздават стипендии на настоящите ученици. Всичко със средства от собствения си джоб.

Въпреки успеха на гимназията, един от основателите й твърди, че идеята за подобно училище през 1986 година е изглеждала доста екзотична.

"Не бяхме наясно как точно ще се развият нещата. Бяхме много големи ентусиасти. Изхвърлихме дневниците, нямаше бележници. Те нямаха учебници по специалните предмети, а си водеха записки", разказва Стефан Капитанов, съосновател на гимназията.

И докато днес компютърните специалисти са едни от най-търсените, в онези години целта била далеч по-проста. Създаване на кадри за заводите в Правец. Единствени по рода си в цяла Европа.

А за да останат настоящите ученици в България, бившите ще направят всичко възможно. От средствата, които ще събират, ще раздават и стипендии. А след като наследниците им се дипломират, ще им подадат ръка и с предложения за работа.