Журналистът разказва историята на една жена, направила опит за самоубийство

„Депресията е болестта на века, болестта на душата е това, което ще ни мори”. Това каза в „Здравей, България” журналистът Миролюба Бенатова.

По темата

Тя разказва историята на една млада, успяла жена, която е направила неуспешен опит за самоубийство.

„Тя се свърза с нас, провокирана от това, което се случи с гимнастичката Цветелина Стоянова. Тя иска да каже как се чувстват тези хора, за които ние говорим, без да си даваме сметка, че те ще се върнат и ще чуят онова, което се е говорило”, обясни Бенатова.

Според официалната статистика всеки пети има психично разстройство. Осем души на ден правят опит за самоубийство, като поне един успява, сочат данните на Националния център по обществено здраве. Мъжете по-често успяват да приключат със себе си окончателно, докато при жените обикновено опитът е вик за помощ.

Психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова обясни, че депресията е състояние, при което човек сам отнема живота си нерядко. „Понякога пътят от депресията до самоубийството може да е много кратък. Това не е състояние, което се развива за няколко часа. Тя започва бавно и подмолно да изяжда емоцията отвътре, отглежда се. В човека всяко едно нещо има предел. Изхабяват се емоциите ни и психичната ни годност да се справяме с големи състояния”, отбеляза психиатърът.

„Психиатричната помощ в България е замряла назад във времето. През 2011 година има внесена програма за профилактика и превенция на самоубийствата. Оттогава това нещо отлежава в Министерството на здравеопазването и никой не е помислил, че това е важно. Проблемът е, че психичното здраве е важно за националната сигурност, за бизнеса”, каза журналистът.

Как доброволно се прекрачва границата от живота към смъртта - Миролюба Бенатова и операторът Благой Момчилов представят историята на една успяла жена, опитала да сложи край на живота си. 

В „Комбина” тази неделя гледайте „Миролюба Бенатова представя: Смъртта отблизо”. 

Още от "Миролюба Бенатова представя" гледайте ТУК.