Най-агресивните престъпници са изнасилвачите и тези, които извършват въоръжени грабежи

„Когато стане тежко обществено престъпление, това, разбира се, е защитен механизъм, или пък нямаме ясен мотив защо някой е извършил някаква жестокост, надхвърляща границите на нормалното, ние винаги заклеймяваме този извършител. Това е, защото ние не искаме да приличаме на тях. Но дълбоко в себе си всеки от нас носи потенциала да бъде същият”, коментира в студиото на „Здравей, България” доц. д-р Неделчо Стойчев, криминален психолог, ректор на Академията на МВР.

По темата

В книгата „Насилието – психологически анализ на местопрестъплението”, той събира профилите на много жестоки престъпници.

„Основната идея е да се направи анализ и да се представи начинът на извършване на престъплението – поведенческият материал, който психолозите, които работят по криминални случаи получават от местопрестъплението и от тялото на жертвата, от насилствените актове върху жертвата”, коментира още доц. д-р Неделчо Стойчев.

По думите му извършителите на убийство не са най-агресивните престъпници. Най-агресивните престъпници са изнасилвачите и хората, които извършват въоръжени грабежи. Те го носят като мотивация да се реализират по този начин – чрез насилието.

Целия разговор гледайте във видеото.