Ахмед Емин е с мярка за неотклонение "Подписка"

Софийската градска прокуратура внесе обвинителен акт в Софийския градски съд срещу Ахмед Емин от Бургас за престъпление против политическите права на гражданите.

Ахмед Емин, който през 2015 г. бе кандидат за общински съветник в община Бургас, ще отговаря пред съда за това, че на 16.10.2015 г. около 13.00 часа в село Извор, област Бургас, предложил на шестима души имотна облага – по един брой пералня на всеки от тях, съобщават от прокуратурата.

По темата

Целта му била да ги склони да упражнят правото си на глас при провеждане на избори за общински съветници и за кметове на 25 октомври 2015 г. в Бургаския избирателен район в полза на определена политическа партия – „Солидарност”.

На 16.10.2015 г. пастор от Евангелската църква посетил с. Извор и дарил на шестима души в тежко материално положение по една отоплителна камина с фурна. По време на предаването на дарението присъствал и Ахмд Емин, който обещал на същите лица, че ако гласуват в полза на политическата партия, от която е издигнат за кандидат за общински съветник, ще им даде и по една пералня. Подчертал също кой е номерът на бюлетината и ги мотивирал да гласуват с нея на местните избори и в негова полза.

От 21 септември 2015 г., деня на регистрацията си като кандидат за общински съветник, Емин се ползва с имунитет. Само месец по-късно, по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, Централната избирателна комисия сне имунитета на Ахмед Емин и даде разрешение за повдигане на наказателно преследване срещу него.

Ахмед Емин е с мярка за неотклонение „Подписка“. По делото са разпитани 13 свидетели. Предстои СГС да насрочи разглеждането на делото.