Страната ни преговаря с Техеран да купи руския реактор, който поръчахме за АЕЦ "Белене"

България и Иран със съвместни проекти в енергетиката. Страната ни ще преговаря с иранците да купят руския ядреан реактор, който бяхме поръчали за АЕЦ "Белене".
 
Начало на преговорите за руския реактор определено е дадено, а тези разговори като че ли съвсем не са безинтересни на иранските власти. Въпросът е ще се съгласят ли и при какви условия. Защото дори да се стигне до съгласие да закупят от нас реактора, ще трябва да се проведат разговори и с Русия. Така че преговорите очевидно ще продължат по-дълго. По други енергийни въпроси обаче като че ли сме на път да си стиснем ръцете – нов транспортен коридор и износ на природен газ към България.
 
Макар и да не беше в официално планираните разговори, премиерът Бойко Борисов повдигна въпроса за ядрените реактори още с пристигането си.
 
"Трудно може да се говори в момента за конкретни параметри, но трябва да се дефинира пред иранската страна ситуацията, такава каквато е, между нас и "Росатом", посочи външният министър Даниел Митов.  
 
Малко по-късно беше дадено потвърждение на най-високо ниво, че преговорите за евентуална продажба на реактора наистина започват.
 
Иран обаче ни убеди за нов транспортен коридор - през Армения и Грузия до България. 
 
България има готовност и за изграждане на допълнителни терминали на двете ни пристанища, но кой ще плаща за тях, зависи от разговорите на Иран с останалите страни в евентуалния бъдещ коридор.
 
"В този коридор влиза не само транспорт на товари и превози, но включително и на газ", уточни премиерът Борисов.
 
Газ от Иран, по всичко личи, ще влиза и по друг път. През Гърция – чрез терминала на Александруполис. Отново в бъдеще време.
 
Сближаването ни с Иран няма да изстуди отношенията ни с Израел. Поне това успокоява външният министър Даниел Митов, според когото и Израел, и Европа и Съединените щати са напълно наясно, че става въпрос за търговия.
 
Затоплянето на отношенията с Техеран не само на България, но и на още много държави, започна след падането на санкциите, наложени заради иранската ядрена програма. Българска правителствена делегация не е идвала в ислямската република от 1988 година насам.