Учени смятат, че са разгадали загадка, скрита в известната картина

Учени от Смитсъновия институт откриха скрито послание известната картина на Леонардо да
По темата
Винчи „Тайната вечеря”, на която е изобразен Исус Христос с неговите ученици. Стотици художници са рисували този сюжет, но всички присъстващи, с изключение на Юда Искариотски, са били изобразявани с ореоли, тъй като са светци. 
 
Да Винчи, по думите на италианския учен Марио Тадео, който се занимава с изучаване на творчеството на великия творец, се е отказал от ореолите и е изобразил Исус и учениците му като обикновени хора. 
 
„Смятам, че Леонардо не е изрисувал ореоли, защото е искал да покаже, че това са обикновени хора. В това е тайната на Леонардо – в „Тайната вечеря” няма нищо свръхестествено”, обяснява ученият. 
 
Според Смитсъновия институт да Винчи ни изпраща скрито послание, според което Исус е бил смъртен.
 
Тадео ни припомня и още една история, свързана "Тайната вечеря" – в книгата на Дан Браун "Шифърът на Леонардо" и едноименния филм се разглежда теория, според която от дясната страна на Христос е седнал не апостол Йоан, а Мария Магдалена.
 
Според експерта, тази теория е научна фантастика, тъй като при рисуването на картината Леонардо се е ръководил от определени правила, на базата на предишни разработки на тази тема. В частност, става дума за разположението на хората в картината и тяхната външност. Йоан, който най-младият ученик на Христос, наистина винаги е изобразяван като момиче от предшествениците на да Винчи.
 
Според Тадео, Да Винчи не би могъл да наруши това правило, коментира РИА Новости.