Златно мънисто е намерено в обикновена селищна могила

Археологическа сензация - откриха най-старото злато в света край Пазарджик. Интересното е, че то е намерено не в некропол, а в обикновена селищна могила.

Досега за най-старото обработено злато в света се смяташе това от Варненския халколитен некропол, датирано 4000 години преди Христа. Преди седем дни това се променя. Новооткритото златно украшение е поне 200-300 години по-старо. 

По темата

Селищната могила край село Юнаците крие тайни, които археолозите изваждат на светло и екип на NOVA се включи в търсенето на артефактите.

Едно от задължителните условия, за да стъпиш на терен, е да бъдеш напълно бос, защото обувките оставят следи, а археолозите си помагат с прахосмукачка, с която изсмукват дребните частици.

Доцент Явор Бояджиев работи на разкопките от 15 години. Тежкият труд на непоносимата жега му се отблагодарява.

„Златното мънисто, което толкова ни развълнува нас и широката публика, беше намерено на пода на едно жилище. Това злато е най-ранното в Европа и света”, обясни доц. Бояджиев.

Това доказва, че по нашите земи някога е съществувала една от най-развитите цивилизации. Според археолога откритието е чист късмет. Явно обаче то се е търкулнало и е било загубено, за да бъде намерено сега.

Неслучайно селището носи името "Градът на птиците". Открити са над 150 фигурки на птици с човешки лица. Предполага се, че древните хора са можели да летят. И до ден днешен в района кръжат десетки видове птици.

Най-старото злато в света ще бъде изследвано и точно датирано, а след това ще бъде изложено в Регионалния исторически музей в Пазарджик.