Мъже принуждават малки момичета да се снимат голи

Сайт с разголени и провокативни снимки на малолетни деца е достъпен за всеки интернет потребител, който пожелае да ги види. Това сигнализира зрител на NOVA. Оказа се, че част от тях са български момичета, които са били принуждавани от педофили да им пращат голи
По темата
снимки, а те са ги публикували в портала за запознанства. 
 
Детски порнографски снимки се разпространяват свободно в сайт за запознанства. В онлайн чат платформата откриваме три профила с предизвикателни снимки на млади момичета, които са вписани в сайта на възраст от 10 до 13 години.
 
Два от трите профила са на реални български момичета на по 12-13 години. Третия не откриваме по име в българското социално пространство. Свободно обаче успяваме да влезем в руски порно сайтове за деца и намираме снимките от неоткрития профил точно там. И разбираме, че в българската чат платформа е абсолютно фалшив. С крадени снимки на момиче, което не е от България. Подаваме сигнал до ГДБОП със събраната информация по сигнал на наш зрител.
 
"Впоследствие схемата е за извеждане на детето в чат платформа - Skype, Facebook Messenger или някакъв друг вид комуникатор. Детето, след проведен разговор, се принуждава да се разсъблича и да извършва сексуални действия пред камера. След това тези изображения, тези клиове се използват, за да бъде изнудвано", коментира Явор Колев, началник сектор компютърни престъпления към ГДБОП.
 
"Сигналът е съвсем отскоро, работи се много активно по него, но има съответните процедури, които трябва да се спазят законово", допълни той. 
 
Веднага след подаването на сигнала ни, профилите на децата са закрити. Сайтът обаче продължава да функционира нормално. А ние намираме още деца, които са с подобни снимки.
 
Търсим и създателя на сайта. Веднага след разговора ни с него, снимките с нецензурно съдържание бяха скрити, а на тяхно място се появи надпис, че чакат одобрение. Статистиката сочи, че с навлизането на новите технологии, престъпленията с порнографски снимки на деца нарастват. Само от началото на тази година в ГДБОП работят по 59 сигнала за сексуално насилие и злоупотреби.
 
В България има над 200 сайта за запознанства. Те са удобна среда за намиране на нови жертви за педофилите, а контролирането е трудно.
 
За разпространение на материали със сексуално насилие над деца наказанието е от 2 до 6 години. Разследване по този случай вече тече, а за колко дори не се знае, няма да разберем никога.
 
Стажант-репортер: Глория Николова