Работната среща се провежда в Малко Търново

Ръководители в Гранична полиция, МВР и местната власт обсъждат сигурността в граничните райони в страната.

По темата

Работната среща се провежда в Малко Търново, а в нея участва и главният секретар на МВР Георги Костов. "Миграционният натиск е засилен. Неоходимо е да има добра комуникация между нашите структури по места и органите на местната власт,  необходимо е да поискаме и помощ от гражданското общество по места", коментира пред медиите Георги Костов. 

Той съобщи, че сравнение с миналата година опитите за нелегално преминаване на границата са намалели с близо 60%. "Конкретно от хората в пограничните райони, които са достатъчно добре подготвени и умеят перфектно да се ориентират като видят в далечината група дали е от незаконно проникнали мигранти, очакваме незабавно да сигнализират органите на Гранична полиция", заяви Костов и добави: "За подобряване на комуникацията сме организирали колегите от Гранична полиция периодично да посещават кметските наместници, за да се подобри общуването между редовите служители по границата и населението".

От МВР твърдят, че напоследък има признаци на изменение в профила на мигрантите, които проникват незаконно в страната – и като националност и произход, и като възраст.  

„Наблюдаваме подчертано по-агресивен тип поведение", заяви Костов. 

Срещата е дни, след оставките в ръководството на "Гранична полиция", които поиска премиерът Бойко Борисов. Ръководителите на дирекцията освободиха постовете си след скандала, при който арестуван за трафик на хора беше избран да превозва мигрантите към центровете за настаняване.

Репортер: Цеца Алексова